Asansör etiketleri, ilgili bakanlık tarafından yayınlanan yönetmelik gereği mevcut asansörlerin modernizasyonunun yaptırılmasını sağlamak amacıyla uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan senelik periyodik kontrol denetimlerinde asansörün uygunluğunu veya uygunsuzluğunun tespit edilerek asansörlere iliştirilen etikettir.
Asansör yönetmeliği gereği yapılan kontrollerde alınan etiketin asansör kabini içerisinde görünür bir yere konulması gerekmektedir. Etiketler renklerine göre sınıflandırılmışlardır.
Yeşil etiket ne anlama geliyor ? kontrolü yapılan asansörün kullanım açısından herhangi bir risk taşımadığı ve güvenli olduğunu ifade eder. Asansör can ve mal güvenliği açısından herhangi bir risk taşımamaktadır.
Mavi etiket, hafif riskli olarak değerlendirilmiştir. Kullanımda herhangi bir kısıtlama yoktur.
Sarı etiket, asansörün kabul edilebilir risk seviyesinde olduğunu belirtir. Belirlenen aksaklıkların 2 ay içerisinde giderilmesi gerekmektedir.
Kırmızı etiket, asansörün kullanım açısından yüksek riskli olduğunu belirten etikettir. Kontrol mühendisleri tarafından yapılan denetimde asansör kırmızı etiket aldıysa, asansörün kullanımı can ve mal güvenliği açısından uygun değildir ve kesinlikle kullanılmaması gerekir. Kontrol esnasında tespit edilen aksaklıkların 1 ay içerisinde giderilmesi gerekir, aksi takdirde asansör mühürlenerek kullanım dışı bırakılır.
Asansör yıllık kontrolü, bağımsız A tipi periyodik muayene firmaları tarafından yapılmaktadır. Bu kontroller esnasında asansör bakım firmasınında hazır bulunması gerekmektedir.
Asansörde kırmızı etiket veya sarı etiket alınmasına neden olan aksaklıkların giderilmesi bina yöneticisinin sorumluluğundadır.